Sociogram. Skall jag bry mig?

Det borde du! Idag använder en allt större del av befolkningen sociala medier som Facebook eller liknande tjänster. En av de saker som vi glatt talar om för omgivningen, är vilka vänner vi har. Här lämnar vi frivilligt spår av våra sociala kontakter för all framtid. Det här är naturligtvis smaskens för polis och säkerhetstjänst och för organisationer med mer dunkla avsikter.  Information om ”vem som känner vem” är basen för allt säkerhetsarbete (och kriminellas attacker) i deras kartläggning av dig.  Sådan här information om varje människas kontaknät måste av naturliga skäl samlas in före den behövs (för att t.ex. utreda ett brott). Eftersom myndigheterna inte vet på förväg vilka människor som man kommer att vara intresserade av så måste man samla in uppgifter om alla medborgare, oavsett om man misstänker dem för brott eller inte.  Det är av denna anledning som EUs datalagringdirektiv blev till. Myndigheterna vill kartlägga ditt privatliv med hjälp av de uppgifter de tvångsmässigt (via din ISP/Telefonoperatör) kan samla in om dina telefonsamtal, SMS och internetaktiviteter. Lägg till detta de uppgifter du frivilligt publicerar på sociala medier.

Känns detta lite otäckt Orwellskt? Det borde det göra.

Denna samlade kunskap om oss kan visas som ett sociogram. Där kan man se vem som känner vem, på vilket sätt och annan intressant information. För att illustrera detta så har jag skapat två sociogram över Thomas Bodström och Beatrice Ask. Två av de huvudansvariga för att  börja omvandla Sverige till en Orwellsk övervakningsstat – ett nytt DDR.

Informationen som jag presenterar är tillgänglig från öppna källor på Internet. Vems som helst med lite programmeringskunskap kan göra ett liknande program som hämtar och sammanställer publikt tillgänglig information. Vad länkarna och färgerna representerar får ni klura ut själva.

Beatrice Ask - Sociogram

Thomas Bodström - Sociogram

Länktips: Kolla på Gotbarbies blog. Toppen! Läs också Rick Falkvinges inlägg här och bli oroad.

—Ean

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s