Skype och andra ”parasiterande” tjänster

Jaha, så är det dags igen. Telekombolagen med Telia i spetsen anklagar Internetbolag som tillhandahåller tjänsten ”tal” att stjäla eller parasitera på ”deras” tjänst.   Ibland hävdar också telekombranchen att ”SMS” eller kortmeddelanden också är ”deras” tjänst.

Nu meddelar alltså Charlotte Züger att de skall börja stänga till tjänster som stjäl deras vinster. Vad som har hänt på senaste tiden är att nu finns det teknik med överkomligt pris som kan massavlyssna och filtrera misshagliga tjänster. Fram till nyligen så har denna teknik inte varit praktiskt användbar pga dess dåliga prestanda och allt för höga pris. Men, nu är detalltså dags.

Det här är egentligen bara senaste utspelet i den maktkamp mellan telecom och datacom som har pågått alltsedan datacom föddes. Vem är ”on top”. Telecom har självklart ansett att telenätet är alltings grund och historiskt så har de också kunnat argumentera för att på deras tal-ledningar så kan man också transportera ”data” och således var ”data” en ”tilläggstjänst” på ett telenätet.

I braschen fanns tidigt en medventenhet att detta förhållande (med telecom som ägare av datacom) skulle komma att ifrågasättas när dataforbindelser (t.ex. ATM) började att ersätta de gamla telekomnäten. Alla i branchen insåg också att den dagen skulle komma då skevheten i kostnaden (mellan tal, sms och data) för den överförda informationsmängen inte skulle kunna motiveras. Där är vi idag. Tekniken för att enkelt kunna skicka kortmeddelanden, prata och dessutom använda video, över Internet, har dessuton nu blivit så bra att alla kan använda den. Skype har gjort ett storartat pionjärjobb här.

Tyvärr så har telecoms affärsstrateger inte fattat vad som har hänt. De har envist hängt kvar vid ”tal” och ”sms” som ”core business”. När nu de ställs inför fullbordat faktum – Internet med alla sina tjänster (även tal) är så mycket bättre och billigare än de traditonella telecomtjänsterna – Vad gör de då? Jo, de vill monopolisera, förbjuda, förhindra och låsa in. Dvs precis detsamma som mediaindustrin i alla tider försökt göra. Förbjuda ljudfilmen, förbjuda grammofonen, förbjuda bandspelaren, förbjuda videokasetten, …

Suck! När skall de gamla fatta att loppet är kört för gamla affärsmodeller och börja anpassa sig till nya spelregler. Att det skall vara så svårt!

—Ean

P.S. Den nya tekniken som används, DPI och annan heuristik-baserad teknik, bör vi vara mycket rädda för som konsumenter. Jag kommer att skriva mer om DPI  i senare bloggar.

Annonser

2 svar till “Skype och andra ”parasiterande” tjänster

  1. Den gamla sortens telefoni är nog snart på väg att dö ut och telebolagen får nog anpassa sig den nya sortens telefoni vare sig de vill det eller inte…

    • Så är det. Man kan bara hoppas att de gör det på ett smidigt sätt, dvs utan att börja göra stora ingrepp i min personliga integritet för att snoka reda på vilken typ av applikationer jag använder, vem jag kommunicerar med osv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s